Oranje kruis vs ..... (de verschillen)

Oranje Kruis vs...... (de verschillen)

Regelmatig krijgen wij de vraag als EHBO-er / EHBO Vereniging naar de verschillen tussen de opleiding / verantwoordelijkheden tussen Oranje Kruis opgeleide mensen en de overige hulpverleners.

Hierna proberen wij een zo reeel mogelijke vergelijking te maken.

Oranje Kruis vs Rode Kruis

De verschillen tussen beide zitten op een aantal vlakken.


Certificaat vs Diploma
Bij de EHBO-cursus van het Rode Kruis heb je geen examens: tijdens de lessen controleert een van de docenten of je competent bent. Je krijgt dan ook geen diploma maar een EHBO-Certificaat.

Bij een EHBO-cursus van Het Oranje Kruis leg je aan het eind wel een examen af. Dat examen wordt afgenomen door twee examinatoren die door Het Oranje Kruis zijn aangesteld en die niet aan de opleiding verbonden waren: ze zien de kandidaten op de examendag dus voor het eerst. Slaag je voor dit examen, dan ontvang je een Eerste Hulp Diploma van het Oranje Kruis. Je kunt Het Oranje Kruis diploma omzetten in het Rode Kruis certificaat, maar omgekeerd kan dat niet.
 

Opbouw cursus/training
Een tweede verschil is dat de cursus bij het Rode Kruis modulair is opgebouwd: je kunt klein beginnen met bijvoorbeeld een e-learning en je kennis en vaardigheden steeds meer uitbreiden door aanvullende modules te volgen. Net zolang tot je op hetzelfde niveau zit als de mensen die direct de cursus met de certificering van Het Oranje Kruis gevolgd hebben. Het eindniveau is vergelijkbaar, maar de weg daarna toe verschilt. 

Waarbij opgemerkt moet worden dat niet iedereen bij het Rode Kruis doorgaat tot het totale certificaat pakket. Het kan voorkomen dat een Rode Kruis medewerker niet alle competenties beheerst. 
 
En dan zijn er nog wat kleine verschillen die niet zozeer betrekking hebben op de cursus en de examens, maar die we wel genoemd willen hebben:

  • Met Het Oranje Kruis-diploma kun je bij alle activiteiten en evenementen ingeschakeld worden en helpen, met het Rode Kruis-certificaat alleen daar waar het Rode Kruis gevraagd is.
  • Het Rode Kruis is wereldwijd bekend, en hun certificaat Europees erkend. Het diploma van Het Oranje Kruis is alleen in Nederland bekend en voldoet aan de Europese richtlijnen.
  • Bij het Oranje Kruis is EHBO de core business, bij het Rode Kruis maakt EHBO onderdeel uit van het grotere geheel aan activiteiten. 
  • Personen met een geldig Oranje Kruis diploma zijn automatisch verzekerd tegen schade en/of handelen.


Oranje Kruis (EHBO) vs bhv

Het verschil tussen bhv en EHBO

Om duidelijk te kunnen maken wat het verschil is tussen bhv en EHBO is het verstandig dieper in te gaan op beiden. In dit gedeelte van het artikel geven we per soort hulpverlener aan wat die doen. We beginnen met de bhv'er.


Wat is bhv?

Bhv is de afkorting van bedrijfshulpverlening. Afhankelijk van de grootte van een organisatie worden er een of meerdere personen aangewezen als bhv'ers. Ze worden door een extern instituut opgeleid. De opleiding neemt in de meeste gevallen een dag(deel) in beslag. Tijdens de cursus word je opgeleid om:

  • een (beginnende) brand te kunnen bestrijden
  • collega's en hulpdiensten te kunnen alarmeren
  • het pand te kunnen ontruimen
  • levensreddende eerste hulp te verlenen (reanimeren, gebruiken van AED)
  • op de juiste manier te kunnen communiceren met verschillende hulpdiensten


Volgens de Arbowet is een organisatie verplicht voldoende bhv'ers te hebben. Denk bijvoorbeeld aan grote fabrieken waar je in ploegen werkt. De planners moeten rekening houden met het aantal bhv'ers dat aanwezig is per shift. Merken ze dat ze regelmatig in de problemen komen omdat er te weinig mensen beschikbaar zijn? Dan is het verstandig meer personen op te leiden tot bhv'er.

Bij kleinere organisaties weet iedereen wie de bhv'er is. Bij grote organisaties zijn bhv'ers zichtbaar door het dragen van een speciale band of een andere kleur helm. Wanneer er een probleem ontstaat, weten medewerkers naar wie ze moeten luisteren en kan het pand veilig worden ontruimd. Is er een groter risico op brand of letsel? Dan zijn organisaties verplicht meerdere bhv'ers op te leiden. In zulke gevallen is het daarnaast aan te raden verschillende EHBO'ers op te leiden. Wat ze doen, leggen we in het onderstaande gedeelte uit.


Wat is EHBO?

EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongevallen. Als EHBO'er word je opgeleid voor alle mogelijke ongevallen die thuis, op straat, bij evenementen of op de werkvloer voor kunnen komen.

In tegenstelling tot de bhv'er heeft de EHBO'er in eerste instantie geen zicht op het pand, beginnende branden of de communicatie met hulpdiensten. In veel gevallen zal de EHBO'er een omstander vragen de alarmcentrale te bellen en aanwijzingen geven. Een EHBO'er weet hoe hij of zij een slachtoffer veilig kan vervoeren over korte afstanden. Zo wordt het slachtoffer in veiligheid gebracht.


Tijdens de basiscursus EHBO staan vijf belangrijke punten centraal:

  • kennis over stoornissen in het bewustzijn
  • omgaan met stilstand in de bloedsomloop
  • omgaan met een shock
  • stoornissen in de ademhaling herkennen
  • ernstige bloedingen behandelen

Wanneer een EHBO-cursus succesvol is afgerond, kan de EHBO'er de volgende handelingen uitvoeren:

  • reanimeren
  • AED gebruiken
  • hulp bieden bij kneuzingen, verstuikingen, ontwrichting, botbreuken, oogletsel en vergiftiging, elektriciteitsongevallen en letsel door warmte of kou
  • verband aanleggen
  • hulpmiddelen gebruiken


Wanneer kies je voor bhv?

Inmiddels weet je meer over het verschil tussen bhv en EHBO. Maar wanneer kies je als werkgever of werknemer nu voor EHBO en wanneer voor bhv?

Misschien kun je het zelf al invullen, maar er moet gekeken worden naar de bedrijfsrisico's en de mensen waarmee gewerkt wordt. Werk je in een professionele omgeving waar tientallen mensen tegelijkertijd aanwezig zijn en wordt er in flinke bedrijfshallen gewerkt? Dan is een cursus bhv aan te raden.


Wanneer kies je voor EHBO?

Bhv is op het werk verplicht, maar EHBO niet. Toch is het als bedrijf slim om een aantal EHBO'ers op te leiden. Waar de bhv'er zich voornamelijk richt op evacuatie en de plek om mensen heen, bekommert de EHBO'er zich juist om de slachtoffers zelf. Een samenwerking tussen beiden leidt tot een veilige werkomgeving.

Daarom wordt vaak afgeraden om bhv'ers ook op te leiden tot EHBO'ers. Bij problemen moeten personen zich kunnen richten op één taak. Of de evacuatie van collega's en een veilige omgeving, of de verzorging van slachtoffers.

Werkgevers doen er dus goed aan sommige werknemers op te leiden tot bhv'er en anderen tot EHBO'er.


Andere verschillen tussen bhv en EHBO

Dan is er nog een belangrijk verschil tussen bhv en EHBO: de plek waar de opgedane kennis ingezet kan worden. Wanneer je een EHBO-cursus hebt afgerond, kun je op allerlei plekken bij noodhulp bieden. Wordt er iemand tijdens het winkelen onwel? Dan kun je diegene verzorgen. Datzelfde geldt voor een ochtend bij de voetbalvereniging of wanneer je aan het stappen bent. Of tijdens een festival als bezoeker of organisatie.

Bhv kun je echter alleen inzetten bij de werkgever. Je weet waar de nooduitgangen zich bevinden, hoe mensen geëvacueerd moeten worden en je kent anderen. Ben je ergens anders en breekt er paniek uit? In een kroeg die je niet goed kent, is het evacueren van anderen vrijwel onmogelijk. Daarnaast hebben andere bedrijven eigen bhv'ers in dienst die zulke taken op zich nemen.


Share by: